Datum zveřejnění: 
10. 10. 2015
Z rukou Pavla Bělobrádka, místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace, převzal dne 1. října během slavnostního vyhlášení cen E.ON GLOBE AWARD v kategorii Nápad Ing. Jakub Maščuch, Ph.D., z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT. Ten se svým týmem vyvíjí mikroelektrárnu na výrobu elektřiny a tepla z biomasy.

V kategorii Nápad se hodnotí doposud nezrealizované projekty ve fázi myšlenky. Mikroelektrárna WAVE je schopna pokrýt potřebu tepla a elektřiny domácností, malých podniků, větších obytných celků, administrativních budov, nebo škol. Jako palivo využívá biomasu - dřevní štěpku nebo pelety. Cílem projektu je vyvinout levné zařízení, na principu Rankinova cyklu (ORC), schopné cenově konkurovat automatickým kotlům a zároveň dokáže výrazně zatraktivnit biomasu pro malé spotřebitele.

 

Oproti dosavadním technologiím bude mít však zařízení WAVE několik zásadních výhod: zařízení umožní využití prakticky jakéhokoli druhu paliva a celá mikroelektrárna bude cenově dostupná i jednoduše ovladatelná.


Foto: Monika Žitníková