Datum zveřejnění: 
14. 4. 2023
Blíží se první ročník semináře s názvem ČVUT Battery Day, na němž odborníci z naší univerzity ve spolupráci se zástupci dánské Aalborg University představí své výzkumné aktivity v tématu baterií. Seminář bude předcházet třídenní bateriový kurz. Obě akce jsou zdarma a lze se na ně přihlásit samostatně.

ČVUT Battery Day nabídne to nejlepší z aktuálního výzkumu. Většina zhruba 15minutových prezentací, po kterých bude prostor i pro dotazy z publika, zazní v angličtině. Kromě studentů a akademiků napříč univerzitami je konference určena pro zástupce z průmyslu. Je to zároveň skvělá příležitost, jak navázat nové a oprášit stávající kontakty.

“Akce bude přínosem pro firmy, které podnikají v segmentech, jako je automobilový průmysl, elektromobilita, síťová distribuce, přenosové systémy, fotovoltaika nebo energetika. Cenné znalosti ovšem získají například i recyklační firmy, jež chtějí optimalizovat procesy pomocí automatizace a robotiky,” uvedl hlavní organizátor dr. Václav Knap z katedry elektrotechnologie Fakulty elektrotechnické ČVUT. Současně připomněl, že se univerzita nedávno stala členem Českého bateriového klastru, jenž sdružuje nejvýznamnější hráče českého bateriového průmyslu.

Kromě katedry elektrotechnologie budou Fakultu elektrotechnickou ČVUT na semináři reprezentovat řečníci z kateder elektrických pohonů a trakce a řídící techniky. Doplní je kolegové z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT a z Fakulty dopravní a Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské. Výkladní skříň výzkumu na ČVUT pak rozšíří zahraniční hosté, a to Daniel-Ioan Stroe a Søren Byg Vilsen z dánské Aalborg University.

ČVUT Battery Day proběhne 20. dubna 2023 v prostorách FEL v Dejvicích. Pro zájemce bude zcela zdarma. Protože je ale kapacita omezená, je nutné se předem zaregistrovat na adrese Registration - Electrotechnology (cvut.cz).

Celý program konference naleznete na ČVUT Battery Day - Electrotechnology (cvut.cz)

Bateriový kurz

Semináři předchází prakticky laděný bateriový kurz. Je určen pro studenty, akademiky a zástupce firem, kteří si chtějí rozšířit vědomosti v oboru baterií.

V průběhu tří dnů se účastníci nejprve seznámí se základy a aplikacemi lithium-iontových baterií, poté i s jejich výkonem a degradačním chováním. Poslední den se zaměří na aspekty odhadu stavu baterie, což je velmi žádaná funkce nejmodernějších systémů řízení baterií. Zájemci si mohou zvolit, jestli se zúčastní všech tří dnů, nebo jen vybraných.

Lekce v angličtině povedou Václav Knap z FEL ČVUT a Daniel-Ioan Stroe a Søren Byg Vilsen z dánské Aalborg University.

Kurz bude probíhat od 17. do 19. dubna 2023. Stejně jako seminář je kvůli omezené kapacitě opět nutné se zaregistrovat, a to na adrese Battery course - Electrotechnology (cvut.cz).

Celý program příspěvků bateriového dne naleznete na Battery course - Electrotechnology (cvut.cz)