Datum zveřejnění: 
3. 4. 2023
Globálního stipendijního programu Google Summer of Code, v rámci kterého studenti pracují na projektu zaměřeném na programování s otevřeným zdrojovým kódem, se letos v létě poprvé zúčastní i zástupce Česka. Organizátoři Google Summer of Code vybrali laboratoř pro výzkum umělé inteligence a kybernetické bezpečnosti Stratosphere Lab, která spadá pod katedru počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Během 12 týdnů bude tým laboratoře pod vedením dr. Sebastiána Garcíi poskytovat poradenství studentům, programátorům a výzkumníkům z celého světa. Ti budou pracovat na úlohách z oblasti počítačové bezpečnosti a strojového učení. Účastníci získají jedinečnou možnost seznámit se s reálnými technikami vývoje softwaru a zdokonalí své dovednosti v oblasti programování s otevřeným zdrojovým kódem.

Od svého vzniku v roce 2005 program Google Summer of Code spojil více než 19 000 přispěvatelů ze 112 zemí s více než 800 organizacemi zabývajícími se otevřeným zdrojovým kódem a vytvořil více než 43 milionů řádků kódu. Open Robotics, programovací jazyk Julia nebo Chromium - to jsou jen některé z mnoha renomovaných organizací, které se k iniciativě připojily.

Jak se přihlásit

Studenti mohou v současné době začít plánovat a kontaktovat Stratosphere Lab prostřednictvím kanálu Discord. Oficiální přihlašovací systém pro zasílání návrhů společnosti Google se otevře 20. března, poslední možnost přihlásit se bude 4. dubna. Přispěvatelům doporučujeme, aby před zahájením registračního procesu prodiskutovali své projektové nápady se zástupci organizace. Více informací naleznete na stránkách Google Summer of Code.

zdroj fotografie: Stratosphere Lab