Datum zveřejnění: 
1. 2. 2023
Pohled do jednoho z oborů budoucnosti nabízí předmět Kvantové počítání, který v letním semestru rozšíří nabídku předmětů studijního programu Otevřená informatika na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Předmět vyučovaný v angličtině na katedře počítačů mohou navštěvovat i zájemci a zájemkyně z jiných studijních programů FEL a dalších fakult ČVUT. Cílí především na student(k)y navazujících magisterských programů, případně třetích ročníků bakalářských programů.

Kvantové počítání je jedním z nejrychleji rostoucích oborů na rozhraní fyziky a teoretické informatiky. „Nedávné experimenty ukazují, že i stávající hardware pro kvantové počítání naráží na hranice toho, co dokážeme simulovat klasicky, a obor se tak stává velmi zajímavý pro řadu finančních institucí a velkých průmyslových firem. Studium související fyziky a informatiky tak poskytuje nejen intelektuální uspokojení, ale i komerčně uplatnitelné znalosti,“ zdůraznil garant a zároveň jeden z vyučujících předmětu dr. Jakub Mareček z Centra umělé inteligence (AIC) FEL ČVUT. 

Mareček a další přednášející posluchačům a posluchačkám vysvětlí například základy kvantové mechaniky pro nefyziky či rozdíly mezi výpočetními složitostmi klasického a kvantového počítání. Účastníci a účastnice kurzu se také seznámí se základními kvantovými algoritmy a tím, jak se liší od algoritmů klasických. „Prakticky si studenti vyzkouší využití simulátorů kvantových počítačů i skutečných kvantových počítačů IBM dostupných on-line. Zvláštní důraz je kladen na problematiku zrychlení, které mohou kvantové počítače poskytnout,“ popsal Mareček.

Kurz se bude konat každý pátek – přednášky od 9:15 do 10:45, následná praktická cvičení pak mezi 11:00 až 12:30. Podrobné informace o programu kurzu najdete zde. Předchozí zkušenost studentů a studentek s teoretickou informatikou nebo kvantovou fyzikou podle Marečka není nutná, měli by však mít za sebou matematiku v rozsahu povinných předmětů bakalářských programů – základy lineární algebry, teorie pravděpodobnosti a matematické analýzy.

Dr. Jakub Mareček vede výzkumnou skupinu Optimalizace v AIC FEL ČVUT (AIC). Tým kromě akademických projektů pracuje právě i na kvantovém počítání pro přední finanční instituce, například Fidelity Investments a HSBC. Mareček je také spoluautorem nejpoužívanějšího open-source balíku pro kvantové počítání qiskit.org a v minulosti se podílel na vedení komunity kolem kvantového počítání u IBM Research. Druhý přednášející v kurzu a Marečkův kolega ze skupiny Optimalizace, dr. Johannes Aspman, studoval kvantovou teorii pole na Trinity College Dublin. Třetí lektor, dr. Georgios Karpas, od loňského srpna vede výzkum ve kvantovém počítání u banky HSBC, dříve taktéž působil v Marečkově týmu na FEL ČVUT. Taktéž Karpas studoval kvantovou teorii pole na Trinity College Dublin. 

Předmět: Kvantové počítání 

Místo: Katedra počítačů FEL ČVUT, Karlovo náměstí 13, Praha 2 

Čas: Pá 9:15 - 10:45, 11:00 - 12:30