Datum zveřejnění: 
26. 9. 2022
Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně 2022 reprezentuje Fakulta strojní univerzitu ČVUT v Praze pravidelně. Odbornou i zájmovou veřejnost seznamuje s výsledky vývoje konkrétních produktů i se systémovými technologickými novinkami a příklady spolupráce se zahraničními výzkumnými institucemi.

Letos bude v Brně od 4. 10. do 7. 10. 2022 prezentovat také ukázky vlastního nebo společného vývoje Hi-tech a Smart produktů, ale navíc dá prostor i projektům studentských týmů. Nebudou chybět ani interaktivní exponáty, které návštěvníkům umožní například nahlédnout do nitra jaderné elektrárny nebo si zkusit virtuální svařování.

Uvidíte tak například výsledek spolupráce Ústavu materiálového inženýrství Fakulty strojní ČVUT v Praze a společnosti GrapheneUP, kterým je TRIO – inteligentní textilie na bázi grafenu a prezentovat jí budou trička vyrobená touto technologií.

Dalším příkladem spolupráce je BOXIE – Chytrý zásilkový box, na jehož vývoji se podílel Ústav výrobních strojů Fakulty strojní ČVUT v Praze a zařízení a společnost HESTEGO

Oba tyto exponáty jsou přihlášeny do soutěže o Zlatou medaili MSV!

Také vám nabídeme kávu, respektive si můžete ve spolupráci s robotem kávu připravit sami. Demo pracoviště, které připravili studenti Ústav technologie obrábění, projektování a metrologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, pro přípravu kávy ve spolupráci člověk-robot, je vybaveno prvním kolaborativním robotem na světě ABB Yumi, potřebným nástrojem robota, 3D tištěnými přípravky, které splňují požadavky bezpečnosti kolaborativní robotiky, a kávovary společnosti Nespresso.

Jakým směrem se bude vývoj robotů bude ubírat v budoucnosti, vám naznačí exponát TENSEGRITY. Jde o projekt základního výzkumu „Mechatronické tensegrity pro energeticky efektivní lehké roboty“ řešený na Ústavu mechaniky biomechaniky a mechatroniky Fakulty strojní ČVUT v Praze zkoumá různé varianty tensegritních mechanismů vhodných pro budoucí velmi lehké průmyslové roboty. 

V expozici Fakulty strojní ČVUT v Praze nebude chybět ani interaktivní exponáty. Každý návštěvník si bude moci vyzkoušet virtuální svařování na simulátoru Soldmatic, pro svařování elektrickým obloukem s rozšířenou realitou – Augmented Reality (AR), který automaticky vyhodnocuje kvalitu svaru. Tuto část expozice připravil Ústav strojírenské technologie, který jí aktivně využívá pro výuku studentů.
Součástí bude také SOUTĚŽ v simulaci ručního svařování elektrickým obloukem obalenou elektrodou (metoda 111) o zajímavé ceny!

Návštěvníci expozice Fakulty strojní ČVUT v Praze se budou také moci ponořit do virtuálního modelu jaderné elektrárny CENELÍN pomocí VR brýlíJedná se o dlouhodobý projekt Ústav energetiky Fakulty strojní ČVUT v Praze, jehož primárním cílem je vytvoření databáze podrobných digitálních 3D modelů z oboru jaderné elektrárny silami studentů a akademických pracovníků jaderných oborů z českých vysokých a středních škol ve spolupráci s odborníky z jaderného průmyslu.

A nyní vám ještě představíme studentské týmy, které v expozici můžete potkat:

CTU CarTech

Studentský tým Formula Student při Fakultě strojní ČVUT v Praze staví od roku 2007 podle mezinárodních pravidel každým rokem vylepšený soutěžní vůz. Při konstrukci používají nejmodernější technologie. Jednotlivé podskupiny třicetičlenného týmu se věnují návrhu aerodynamiky, chassis, odpružení, elektroniky a powertrainu a tak si každý student v praxi vyzkouší znalosti i technické dovednosti. Na mezinárodních závodech vůz hodnotí přísná komise. Formule CTU CarTech pravidelně obsazuje přední místa. V posledních letech má na svém kontě dokonce 2 celková vítězství.

Chicken Wings CTU

Tento studentský tým působí na Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze. Zabývá se tvorbou soutěžních bezpilotních letadel a skvěle reprezentuje univerzitu na celosvětových soutěžích SAE. Letos získal v tvrdé mezinárodní konkurenci v Los Angeles krásné 6. místo!

CTU Space Research

Studentský raketový tým vyvíjí, staví a testuje výkonné rakety a další kosmické technologie. Nadšení studenti a studentky se podílejí na vývoji pohonu, konstrukce, avioniky a designu rakety a chtějí reprezentovat ČVUT na domácích i zahraničních soutěžích.

Soutěže spočívají v návrhu rakety, výrobě, kompletaci a vypuštění s relativně silným modelářským motorem. Raketa musí startovat řízeně, proto studenti musí zkonstruovat i odpalovací rampu. Vyhrává nejvyšší dostup a nejlepší konstrukční řešení.

Na začátku června se zúčastnil největší studentské soutěže orientované na vývoj raket v České republice, Czech Rocket Challenge,. V konkurenci více než sedmdesáti univerzitních týmů se umístil na třetím místě!  Připravují se také na soutěže zahraniční.