Datum zveřejnění: 
7. 10. 2019
I v letošním roce se ČVUT zúčastní Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, který se uskuteční od pondělí 7. do pátku 11. října. Expozici naleznete v pavilonu Z na stánku číslo 36 a objevíte zde novinky z oblasti vědy a výzkumu Fakulty strojní. Kromě toho se zde bude prezentovat studentský projekt CTU CarTech.

Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně bude Fakulta strojní ČVUT v Praze prezentovat patnáct vlastních novinek z oblasti vědy a výzkumu.
Expozici dominuje model studentské formule, se kterou tým CTU CarTech letos získal několik pódiových umístění.

Další novinky výrazně ovlivňují řadu výrobků a technologií. Unikátní technologie 3D tisku z kovu umožňuje navařování a obrábění v jednom pracovním prostoru s velmi nízkými náklady. Vyšší produktivitu a přesnost přináší Systém pro vyrovnávání a upnutí obrobku. „Mechatronická upínka“ dokáže na čtvrtinu zkrátit čas pro vyrovnání a upnutí velkých obrobků.

Oblast biomechaniky prezentuje nový  Otěruvzdorný tribologický povlak pro ortopedické implantáty se zvýšenou korozní ochranou. Nový elektronický systém pro detekci latentních daktyloskopických stop – RecoDactylus. Zařízení využívá metody UV-VIS spektrometrie. Dokáže spojovat vyhledávání i zajišťování stop v jedné proceduře a urychlovat práci kriminalistů.

Významnou pomocí ve výrobě i ve výuce je Sestava pro výuku PLC programování a virtuálního zprovoznění automatizačních linek, která šetří náklady a čas tím, že předchází problémům a chybám, které mohou vznikat v návrhu, výrobě a zapojování linek. Virtuální modely pro kontrolu a optimalizace technologií obrábění s původním SW ČVUT umožňují simulovat celý proces obrábění.  

Novinky zaměřené na vzduchotechniku představuje Ventilátorová komora Alton, která minimalizuje vznik lokálních tlakových ztrát, má vyšší energetickou účinnost a nižší akustický výkon. Lokální větrací jednotka s otočným rekuperačním výměníkem je tichá, pracuje i pod bodem mrazu a dosahuje účinnost zpětného získávání tepla až 94 %.

Nová technologie Navařované struktury laserem umožňuje mj. minimalizaci obrábění nebo výrobu dutých struktur. Exponát „nanosekundová“ technologie Gravírované struktury laserem prokazuje přesnost a rychlost ve výrobě složitých a těžko obrobitelných materiálů.

Na letectví jsou zaměřené dva výzkumné projekty. Vyměnitelný Kompozitový vzduchovod pro cvičný proudový letoun L-39 NG, zvyšuje odolnost a životnost vzduchovodu. Druhý demonstruje ukázku Měřicího pracoviště pro zkoušky flutterové odolnosti lehkých sportovních letadel bez které žádný prototyp letadla nesmí vzlétnout. 

Veletrh je možné navštívit ve dnech 7. až 10. října od 9.00 do 18.00 hodin a 11. října pak od 9.00 do 16.00 hodin.

Kontaktní osoba: Ilona Prausová