Datum zveřejnění: 
6. 9. 2018
Studentský tým Alquist pod vedením Jana Šedivého z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT se letos opět zúčastní finále soutěže The Alexa Prize. Tu již podruhé pořádá americký gigant Amazon. Stejně jako v loňském roce postoupili studenti se svým chatbotem Alquistem z prvního semifinálového místa. V soutěži mají univerzitní týmy z celého světa za úkol vytvořit nejlepší konverzační umělou inteligenci pro chytré zařízení Amazon Echo.

Studenti Jan Pichl, Petr Marek, Jakub Konrád, Martin Matulík a Petr Lorenc z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze v semifinálovém kole porazili sedm konkurenčních světových univerzit. Ve finále se nakonec potkají s týmem Heriot-Watt University (Edinburgh), který minulý rok obsadil třetí příčku, a s University of California Davis, patřící mezi tzv. Public Ivies, tedy mezi nejlepší veřejné vysoké školy v USA. Tým z ČVUT se navíc už podruhé stal jediným týmem z neanglicky mluvící země ve finále soutěže.

Finálové vyhlášení proběhne v listopadu v Las Vegas na konferenci re:Invent 2018 v termínu 26. až 30. listopadu. V semifinálovém kole, které probíhalo od 2. července do 15. srpna, hodnotili anonymně všech osm soutěžních botů samotní uživatelé Amazon Alexy. Udělovali hodnocení v rozmezí 1 až 5 hvězdiček. Jen v rámci semifinálového kola proběhly s Alquistem desítky tisíc rozhovorů, ve kterých získal nejlepší uživatelské hodnocení ze všech soutěžních botů. Do finále tak postoupily první dva týmy a spolu s nimi jedna ze zbylých univerzit na divokou kartu. S finálovými boty mohou uživatelé mluvit i nyní pomocí příkazu “Alexa, let’s chat”.

Amazon v soutěži rozděluje 3,5 milionu dolarů. První tým si mezi sebou rozdělí 500 tisíc, druhý 100 tisíc a třetí 50 tisíc dolarů. Studentské týmy mají také šanci vyhrát až 1 milion dolarů, pokud bude jejich chatbot schopný vést souvislý a zábavný rozhovor s průměrnou délkou alespoň 20 minut s hodnocením alespoň 4 z 5 hvězdiček.

Minulý rok se tým Alquist ve složení Jan Pichl, Petr Marek, Martin Matulík, Jakub Konrád a Hoang Long Nguyen umístil na druhé příčce ze všech 12 soutěžících univerzit a porazil univerzity jako Princeton, MIT nebo Berkeley. Vývoj bota přitom probíhá v rámci studentskému inkubátoru eClub Prague.

Kontaktní osoba: Radka Fléglová