Datum zveřejnění: 
17. 4. 2018
V jarní části Robosoutěže, která právě vstupuje do svého 10. ročníku, se už tradičně utkají žáci z druhého stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií. Na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT budou o vítězství bojovat Lego roboti sestavené žáky základních škol. Ve finále se utká 111 týmů, tedy o 30 více než loni. Z kapacitních důvodů se závěrečná soutěž proto musí konat ve dvou kolech, ve čtvrtek 19. a v pátek 20. dubna a to vždy od 11.00 hodin v Zengerově posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí.

Za pořádáním Robosoutěže stojí tým katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVZT a úspěšný koncept letos oslaví již 10 let své existence. Pro velký zájem základních škol a víceletých gymnázií museli organizátoři před časem pro tuto věkovou skupinu vytvořit samostatnou jarní kategorii. Oproti minulému roku, kdy se svými roboty soupeřilo 81 týmů, vyjede letos do dvoukolového finále 111 lego vozítek z celé republiky, každé z nich se zcela originálním designem určeným k vyřešení soutěžní úlohy.

Letošním zadáním pro roboty bude zcela autonomně projet trasu barevného bludiště od startu až do cíle a orientovat se podle podkladových barevných polí. Poloha polí se při tom v průběhu finále bude měnit. Navíc si musí roboti s sebou vézt kostičky, které mají umístit na každém druhém zeleném poli.

Týmy žáků sestavují robotická vozítka ze stavebnice, kterou si mohou základní školy a víceletá gymnázia pro tento účel zapůjčit. Sestavit funkčního robota však není jednoduchý úkol, a tak se organizátoři soutěže pravidelně věnují i vzdělávání učitelů. Koncem ledna 2018 se na půdě katedry konal robotický seminář zaměřený na praktické použití vzdělávací stavebnice LEGO Mindstorms, jehož se zúčastnilo 40 učitelů základních škol a víceletých gymnázií.