Datum zveřejnění: 
23. 6. 2021

Praha 23. června (ČTK) - V pátek v Praze začne výstava k 70. výročí Fakulty elektrotechnické ČVUT (FEL). Venkovní expozice v Technické ulici přinese sérii fotografií dokumentující proměny fakulty i lidi, kteří na ní působili. Stejné materiály budou k vidění v prostorách ČVUT na Karlově náměstí. Výstava potrvá do 30. října, uvedl za FEL Radovan Suk v tiskové zprávě. FEL se vyčlenila z Fakulty strojní v akademickém roce 1950 - 1951.

"Na celkem osmi venkovních panelech se návštěvník seznámí s výseky historie FEL, během nichž fakulta prosperovala či naopak procházela problematickými dobami," popsal Suk. Lidé tak spatří třeba fotografie z promocí v 50. letech, alegorický vůz studentů FEL z oslav Majálesu v 60. letech či záběry ze schůze fakultního výboru Socialistického svazu mládeže v období normalizace.

Hlavní autorka výstavy Milena Josefičová uvedla, že nejnáročnější bylo pro fakultu období totality a zásadního omezení akademických svobod. "Sem spadají léta padesátá s kádrovými čistkami, se zásadní redukcí vědecko-výzkumné činnosti a v neposlední řadě s materiální nouzí, dále pak normalizace opět s čistkami, státním centralismem, i když s finančně-materiální podporou," uvedla Josefičová, která působí na katedře ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL. "Oproti tomu reformní uvolnění a vědecko-technické nadšení šedesátých let umožnily obnovit akademickou svobodu, otevřít se světu a zabývat se nejnovějšími technologiemi," podotkla. Josefičová a další autor Jan Sláma při přípravě expozice využili jak dobové fotografie a archivní filmy, tak vzpomínky pamětníků.

Podle současného děkana Petra Páty čelila fakulta zkouškám i po roce 1989, kdy se z ní vyčlenily celé obory a následně vznikly nové fakulty - například Fakulta informačních technologií či Český ústav informatiky, robotiky a kybernetiky. "Pokaždé to představovalo výzvu, ve které FEL a její lidé prokázali 'silnou DNA', obstáli ve zkouškách a ve výsledku z nich vyšli silnější než předtím," uvedl. Výstava je podle něj poctou lidem, učitelům i studentům, kteří na fakultě během sedmi dekád studovali a přispěli k jejímu intelektuálnímu výkonu a tradici.

 
Zdroj: 
sar jw