Datum zveřejnění: 
26. 9. 2018

Vláda na svém dnešním zasedání potvrdila nominaci Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace do čela Rady Technologické agentury. Předsedou rady TA ČR se tak stane bývalý rektor ČVUT Petr Konvalinka. Ve finálovém hlasování vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace porazil Pavla Komárka.

Novým předsedou vládní Technologické agentury České republiky bude bývalý rektor ČVUT Petr Konvalinka. Vláda na svém dnešním zasedání potvrdila nominaci členů Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, na briefingu po jednání vlády uvedl premiér Andrej Babiš, že tento bod byl projednán bez rozpravy a ministry přijat.

Podle informací Ekonomického deníku byl počet hlasů členů Rady ve finále 12:5. Pro Konvalinku převážilo to, že jeho finálový soupeř už v Technologické agentuře působí v druhém volebním období dva roky. Členové vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace upřednostnili kandidáta, který Technologické agentuře začíná a bude tak mít i jako předseda čtyřletý mandát.

Růt Bízková, bývalá předsedkyně TA ČR, která měla nejvíce nominací do předsednictva, získala ve hlasování vládní rady jen 6 hlasů. Potvrdilo se tak, že vysoký počet nominací vnic neznamená. V minulé volbě měla Růt Bízková nominací celkem 50 a nakonec stejně nebyla zvolena. I nyní se proti její opakované kandidatuře v odborných kruzích, které mohou nominovat kandidáty, zvedla vlna nevole. Kritici jí vyčítali nepříliš úspěšné působení v čele samotné Technologické agentury ČR, a zmiňují, že za jejího působení se z prestižní agentury stala izolovaná a nepříliš oblíbená agentura, která byla téměř ve válečném stavu s ministerstvy se kterými by měla především spolupracovat (životní prostředí, doprava, průmysl). „Kdyby zůstala paní předsedkyně další funkční období, je velmi pravděpodobné, že by agentura již neexistovala,“ uvedl pro Ekonomický deník jeden z insiderů v oboru.

Autor: 
Jiří Reichl
Zdroj: 
ekonomicky-denik.cz