Datum zveřejnění: 
30. 9. 2022
Na podzim proběhne již pátý ročník Energetické olympiády, akce pro středoškolské studenty, na které se podílí Fakulta elektrotechnická (FEL) ČVUT v Praze. Obě kola letos spojí téma energetické krize.

Do 6. října 2022 mají studenti středních škol a gymnázií možnost registrovat se k účasti na Energetické olympiádě. Školní kolo soutěže proběhne online 14. října 2022. Nejúspěšnějších 25 týmů pak postoupí do finálového kola, které proběhne 3.-4. listopadu 2022 na FEL ČVUT v Praze. Organizátoři vybrali jako hlavní téma obou kol olympiády aktuální energetickou krizi a související otázky energetické chudoby, bezpečnosti, dostupnosti či ceny energií.

Picture

„Jde o aktuální problematiku, která se týká doslova každého včetně generace současných středoškoláků. I jejich rodiny či školy řeší vzrůstající ceny energií a jejich dopad na rozpočty. Chceme v naší soutěži dát prostor pro diskusi současným studentům a zajímá nás, jakým způsobem si s těmito otázkami v rámci soutěžních pravidel poradí,“ uvedla koordinátorka soutěže Adéla Holasová k dominantnímu tématu letošní soutěže.

Na vítězný tým čeká odměna ve výši 50 000 Kč a studenti prvních tří nejúspěšnějších týmů si zajistí možnost dostat se na vysokou školu bez přijímacích zkoušek. Výherci se mohou těšit také na hodnotné ceny, mimo jiné rozkládací přenosný solární panel s regulátorem.

Letos pořadatelé očekávají vyšší zájem oproti předchozímu ročníku, protože olympiáda snad již nebude ovlivněna pandemickými opatřeními a po dvou letech se finále uskuteční na půdě FEL ČVUT v Praze. Do čtvrtého ročníku se přihlásilo 363 týmů. Z výsledných prací 25 finálových týmů porotu nejvíce zaujal tým Fyziklátiči s tématem hry EnergoPlay, který tvořily Jakub Pelc, Ondřej Dolejš a Stanislav Sadílek z Gymnázia v Benešově. 

Akce vznikla ve spolupráci s Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze. Generální partnerem projektu je společnost ČEPS a záštitu převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Podrobné informace naleznete na https://enol.cz