Datum zveřejnění: 
20. 10. 2021
Fakulta architektury ČVUT v Praze srdečně zve na vernisáž výstavy 1:1 lab 2011 → 2021, která se uskuteční v pondělí 25. 10. 2021 od 18.30 hodin v přednáškovém sále Gočár. Výstava prezentuje výběr design-build projektů, které vznikly za posledních 10 let na Ústavu navrhování II Fakulty architektury ČVUT v Praze.

Součástí vernisáže bude premiéra krátkých filmů Útulny pro KRNAP a Stožár s výhledem a křest publikací Navrhni a postav autorky Šárky Malošíkové, Útulny editorek Ireny Hradecké a Hany Seho a Učit [udržitelnou] architekturu autorů Dalibora Hlaváčka a Martina Čeňka. Výstava potrvá do 12. 11. 2021.

Design-build projekty propojují teoretickou výuku s vlastní hmatatelnou zkušeností a umožňují studentům dopracovat své nápady až k realizaci. Mezi návrhy, které nezůstaly jen „na papíře“, jsou např. lávky a útulny do Krkonošského národního parku, prototyp energeticky soběstačného domu AIR House, se kterým se celouniverzitní tým úspěšně účastnil soutěže Solar Decathlon 2013 v Kalifornii, nebo Rolling House, „dům na kolečkách“, podle skic Johna Heyduka instalovaný přímo na nádvoří fakulty. Vedoucí Ústavu navrhování II Dalibor Hlaváček vidí smysl design-build projektů mimo jiné i v tom, že budoucí architekti přestanou vnímat navrhování jako akt jednotlivce. „Učí se pracovat a rozhodovat v rámci týmu, komunikovat a spolupracovat, mezi sebou i s ostatními profesemi,“ říká Dalibor Hlaváček.

Pozvánku na vernisáž najdete zde

Kontaktní osoba: Kateřina Rottová 

Picture

Picture