Datum zveřejnění: 
18. 1. 2021
Široké spektrum zajímavých oblastí, které lze na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) studovat, se snaží zájemcům představit Den otevřených dveří (DOD). Proběhne v úterý 26. ledna 2026 od 10.00 hod. Vzhledem k epidemické situaci bude i tentokrát v online podobě.

„Na Jaderce je tolik zajímavých oborů a lidí, že se jen těžko vybírá, co představit. Snažíme se proto střídat témata, abychom ukázali, s čím se u nás lze setkat. K představení studijních směrů nám pomáhají i další akce pro středoškoláky. Ve čtvrtek 11. února tak například pořádáme již tradiční akci Staň se na den vědkyní, za námi je Den lékařským fyzikem, který chystáme znovu na 2. června 2021.  Další novinky pak najdete vždy na webu fakulty,“ říká Lenka Hronová, která bude proud přednášek moderovat.

Na DOD si tentokrát přichystali přednášky nejen naši vědci, ale i studenti, a vždy na konci každé z mini přednášek bude prostor pro dotazy.

O tenkých vrstvách, jejich využití v praxi – například na displejích mobilních telefonů – a vývoji, který na fakultě probíhá, umí výborně mluvit Jakub Skočdopole z katedry materiálů. Jeho kolega Karel Tesař zase ukáže, jak fakulta pomáhá s vývojem biodegradabilních materiálů, které mají skvělé uplatnění v lékařství.

Ondřej Kořistka z katedry dozimetrie a ionizujícího záření (KDAIZ) si připravil přednášku o biologických účincích ionizujícího záření a ukáže vám, že radiace se není třeba zbytečně obávat. Lenka Thinová ze stejné katedry představí radioaktivitu v životním prostředí, což je mimochodem i nový obor na fakultě. A už název napovídá, že při něm studenti stráví dost času také v terénu, a i třeba s dronem. Úplně jiné využití ionizačního záření pak představí prof. Tomáš Čechák s doc. Tomášem Trojkem (taktéž KDAIZ), kteří mají velké renomé v oblasti studia památek.

O vývoji softwaru, který si poradí s obrovským množstvím dat z experimentů probíhajících v mezinárodním výzkumném středisku CERN (Evropská organizace pro jaderný výzkum) bude mluvit Vladimír Jarý z katedry softwarového inženýrství.

Systém pro vysoce výkonné výpočty, který spravuje katedra matematiky, představí Pavel Strachota. O roli malých modulárních reaktorů, které pravděpodobně čeká velká budoucnost, bude mluvit Ondřej Novák z katedry jaderných reaktorů. 

Od 14 do 15.30 hodin připraven online chat, kde se zájemci mohou ptát na vše, co se studiem a Jaderkou, jak studenti i zaměstnanci zkráceně fakultu nazývají, souvisí.

Celý program online DOD najdete na webu fakulty.

 

Kontaktní osoba: Jan Kadeřábek