Datum zveřejnění: 
20. 11. 2019
Český Siemens již po dvaadvacáté udělí Ceny Wernera von Siemense nejlepším studentům technických a přírodovědných vysokých škol, mladým vědcům a pedagogům. Stejně jako v předchozím ročníku budou oceněny nejlepší diplomové a disertační práce (ocenění získává student i vedoucí práce), nejlepší výsledek základního výzkumu, nejlepší pedagogický pracovník a nejlepší diplomová/disertační práce v kategorii Průmysl 4.0. Navíc budou udělena ocenění za překonávání překážek při studiu a za mimořádnou kvalitu ženské vědecké práce. Práce a projekty mohou soutěžící přihlašovat do 30. listopadu.

Soutěž Cena Wernera von Siemense je pořádána pod záštitou předsedy vlády České republiky Andreje Babiše, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Společnost Siemens na soutěži spolupracuje s 15 českými univerzitami a vysokými školami a Akademií věd ČR. Vítězné práce vybírají nezávislé komise složené z předních odborníků české vědy, např. rektorů ČVUT, VUT, UK a Masarykovy univerzity a předsedkyně Akademie věd ČR. Cena patří svým rozsahem, výší finančních odměn a historií mezi nejvýznamnější nezávislé iniciativy tohoto druhu v České republice, od roku 1998 bylo oceněno  369 vědeckých talentů a pedagogů a na cenách vyplaceno téměř než 12 milionů korun. Ve dvaadvacátém ročníku soutěže budou odměny představovat téměř 1 milion korun.

Soutěží se v následujících kategoriích: Nejlepší diplomová práce, Nejlepší disertační práce, Nejlepší výsledek základního výzkumu, Nejlepší pedagogický pracovník, Nejlepší absolventská práce Průmysl 4.0, Ocenění za překonání překážek ve studiu a Ocenění za vynikající kvalitu ženské vědecké práce.

Kontaktní osoba: Mgr. Lucie Rumlová