Datum zveřejnění: 
23. 4. 2019
V jarní části Robosoutěže, která se každoročně koná na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT, se tento týden opět utkají žákovské týmy z druhého stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií. Vysoký zájem o účast a omezená kapacita Zengerovy posluchárny v Praze na Karlově náměstí donutily pořadatele k rozdělení finále do tří dnů. Ve dnech 24., 25. a 26. dubna si tak zasoutěží 145 týmů, o téměř 50 více než vloni. Všechna tři kola finále jarní Robosoutěže jsou veřejná a jsou zváni vyučující, spolužáci a přátelé soutěžících, zástupci médií a zájemci o mobilní roboty a o studentské soutěže. Finále se uskuteční ve středu 24., ve čtvrtek 25. a v pátek 26. dubna vždy od 11.00 hodin v Zengerově posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí (Karlovo náměstí 13, Praha 2).

Základní koncept Robosoutěže ČVUT je každý rok stejný: s pomocí stavebnice LEGO Mindstorms mají žáci nebo studenti postavit a naprogramovat robotické vozítko, které nejlépe splní danou úlohu. Letošní úloha pro týmy z druhého stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií je pak následující: robot musí v časovém limitu 90 vteřin zcela samostatně přesunout a případně roztřídit co nejvíc barevných kostek rozmístěných na soutěžní ploše do předem definovaných skladišť. Na jednom symetricky rozděleném hracím plánu budou soutěžit vždy dva roboti zároveň, o vítězství pak rozhodne počet získaných bodů.

Tým z katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické pořádá Robosoutěž už jedenáctým rokem a mnoho úspěšných soutěžících se později stalo studenty fakultního studijního programu Kybernetika a robotika. Jarní část soutěže pro mladší věkovou kategorii však přibyla až dodatečně. Ukázalo se totiž, že zájem o robotiku je třeba pěstovat už na základní škole. Navíc přibývá robotických kroužků a nadšených pedagogů, kteří dokážou děti motivovat a atmosféra soutěže je velmi dobrá. V minulém roce navíc poprvé zvítězil dívčí tým, což popřelo tradiční představu, že technika je jen pro kluky.

 

Přesný harmonogram akce najdete na webových stránkách www.robosoutez.cz nebo www.facebook.com/robosoutez.