Datum zveřejnění: 
17. 7. 2018
Ve čtvrtek 26. července v době od 10.00 do 12.00 hodin proběhne na Císařském ostrově v Praze ukázka zařízení na detekci a eliminaci dronu pohybujícího se v zakázané oblasti. Zařízení vzniká jako výsledek smluvního výzkumu Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, zadaného společností 601 s.r.o. Ta se zaměřuje na distribuci špičkového systému DeDrone v České republice a jeho instalaci pro ochranu kritické infrastruktury (elektrárny, vládní sídla, průmyslové komplexy, stadiony, koncerty, ale i firemní sídla a soukromé rezidence) proti možnému útoku dronem, nebo proti použití dronu při špionáži a paparazzi.

Systém DeDrone umožňuje detekovat helikoptéru pohybující se v hlídané oblasti a zaměřit její pozici. Co ovšem systém německého výrobce nyní neumožňuje, je možnost aktivně a rychle reagovat a detekovanou helikoptéru bezpečně zneškodnit.

Tým Dr. Martina Sasky ze Skupiny multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se ve svém výzkumu věnoval využití nejnovějších poznatků z oblasti umělé inteligence a inteligentní robotiky a vývoji plně autonomního systému, který integruje chytré robotické bezpilotní prostředky do detekčního zařízení DeDrone. Ve výsledném systému bezpilotní prostředek automaticky reaguje na alarm systému DeDrone a sám rychle doletí do oblasti, kde je odhadován výskyt odhaleného dronu. S pomocí palubních senzorů a umělé inteligence založené na neuronových sítích helikoptéra sama existenci nežádoucího dronu potvrdí a přesně lokalizuje jeho pozici. S využitím přesného prediktivního řízení je následně navedena na pozici, která je vyhodnocena jako nejvýhodnější pro použití vystřelovací sítě pro bezpečný odchyt dronu. Po zasažení dronu vystřelovací sítí z paluby autonomní helikoptéry se stroj i s uloveným dronem vrací na bezpečné místo přistání.

Testovací Areál společnosti 601 s.r.o. na Císařském ostrově je momentálně jediné místo ve střední Evropě, které je permanentně chráněno proti neidentifikovanému letu neautorizované bezpilotní helikoptéry.

Registrace na akci je nutná.

Kontaktní osoba: Libuše Petržílková

Picture