Datum zveřejnění: 
22. 9. 2016
Na začátku akademického roku 1976 vznikla na ČVUT v Praze samostatná Fakulta architektury. V rámci oslav tohoto jubilea budou na slavnostním shromáždění v Betlémské kapli dne 24. listopadu uděleny významným architektům a pedagogům medaile za mimořádnou pedagogickou a vědeckou činnost. Na stejný den je plánováno zahájení výstavy v Galerii Jaroslava Fragnera a křest knihy FA ČVUT 1976-2016.

Výstava i publikace představí historii školy, vývoj výuky architektury nebo vybraná díla absolventů a pedagogů. Zakončení oslav proběhne v lednu 2017 v Nové budově ČVUT a bude spojeno se slavnostní vernisáží výstavy ateliérových projektů FABRIKA zimní 2017.

Fakulta architektury počítá svou samostatnou existenci od data 22. září 1976, kdy se rozdělila Fakulta stavební na ČVUT na Fakultu stavební a Fakultu architektury. Obor architektura má na ČVUT dlouhou tradici. Samostatné architektonické vzdělávání bylo zavedeno již v roce 1864, kdy se na pražské polytechnice rozdělilo civilní inženýrství na architekturu – pozemní stavitelství a inženýrské stavby. Prvním děkanem pro obor architektura – pozemní stavitelství byl jmenovaný Josef Zítek, tvůrce Národního divadla. Na výuce architektury se vždy podíleli významní čeští architekti. V 19. století zde působili například Jiří Fišer, Antonín Balšánek, Josef Fanta nebo Jan Koula. Během 40 let samostatné existence se zásadně změnil systém výuky, pozornost se více zaměřila na ateliérovou tvorbu a škola se otevřela odborníkům z praxe.

Významným mezníkem v novodobé historii fakulty bylo postavení Nové budovy, ve které od roku 2011 fakulta sídlí. Zlepšení podmínek pro výuku znamenalo nové možnosti jejího dalšího rozvoje. Dosud jednooborové studium bylo v roce 2009 rozšířeno o nový studijní program Design a v roce 2015 byl akreditován obor Krajinářská architektura.

Kontaktní osoba: Kateřina Rottová