Datum zveřejnění: 
18. 9. 2016
Již potřetí se ČVUT v Praze připojilo k celorepublikové akci Noc vědců. Ta se uskuteční 30. září v době od 17.00 do 23.00 hodin. V rámci letošního tématu Bezpečnost se mohou návštěvníci seznámit se zajímavými projekty z dílen našich fakult. V dejvickém kampusu se představí Fakulta elektrotechnická, Fakulta strojní, Fakulta stavební, Fakulta dopravní a Fakulta informačních technologií, přístupná ale bude i Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská v Břehové ulici. Návštěvníkům tak nabídneme jedinečnou příležitost nahlédnout do prostor, které za běžného provozu nejsou veřejnosti přístupné.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská nabídne v srdci Prahy exkurze s názvem Spoutání energie hvězd v pozemských podmínkách. Během nich bude možné získat informace o termojaderné fúzi, nebo tokamaku Golem. Novinkou v programu budou populárně naučné přednášky s tématy S radioaktivitou v jedné domácnosti, Ionizující záření v medicíně - bezpečné či nebezpečné? a Chemická stabilita organických molekul pro přepracování vyhořelého jaderného paliva.

V dejvickém kampusu bude Fakulta elektrotechnická prezentovat lékařskou techniku, fenomén blackoutu a energetickou gramotnost. Pomocí IT technologií se hosté akce mohou pokusit deaktivovat bombu a zpřístupněné budou také laboratoře vysokého napětí, letecký simulátor, projekt studentské elektrické formule, IT kouzla nebo Banana piano.

Neméně zajímavá bude prohlídka Fakulty strojní. Ta připravila dva okruhy prohlídkových tras. Hned ve vestibulu uvidíte speciální jízdní kola FESTKA společně s projektem studentské formule se spalovacím motorem. Okruhu halových laboratoří bude dominovat téma mechaniky a zpracování kovů, ke slovu se dostane ale i zpracovávání odpadů.

Pod jednou střechou se budou prezentovat témata stavební, dopravní a informatické bezpečnosti. Na půdě Fakulty stavební se představí jak expozice v atraktivním prostředí Ateliéru D a v odborných laboratořích, tak interaktivní simulátor kamionové dopravy Fakulty dopravní nebo ukázka bezpečnostních problémů při používání standardních čipových platebních karet v laboratoři Fakulty informačních technologií.

Noc vědců v loňském roce navštívilo na zhruba padesáti místech více než čtyřicet dva tisíc lidí. Patří k největším akcím svého druhu v České republice.

Kontaktní osoba: Nikol Frančeová